Fontos tudnivalók a kézvédelemről

Annak érdekében, hogy minden felhasználó számára egyértelmű legyen, hogy milyen követelményeknek felel meg, s milyen hatások ellen véd az adott védőkesztyű, minden egyes kesztyűn külön információkat helyez el a gyártó vagy a forgalmazó.


Ezek között a védőkesztyű azonosítási számán felül feltétlenül szerepelniük kell azon szabványjelzéseknek, melynek követelményeit a kesztyű kielégíti. A vonatkozó szabvány szerinti piktogrammnak és az egyes tulajdonságokat minősítő teljesítmény szinteknek megfelelő számsornak, szerepelnie kell egy kategória jelzésnek, mely arra utal hogy a kesztyű veszélybesorolás szerint mekkora veszélyességű hatásokkal szemben véd. Az 1-es a legkisebb a 3-as a legnagyobb, a tartós egészségkárosodással vagy akár halálos kimenetelű veszélyeket jelenti. Igen lényeges, hogy a kesztyűn szerepeljen a CE jelölés ami lényegében a védőkesztyű gyártójának nyilatkozata arról, hogy az a rá vonatkozó összes biztonsági követelménynek megfelel. A CE jelölés mellett egy négyjegyű szám is található, ami azon notifikált szervezetnek a száma, amely meggyőződött arról, hogy az adott védőkesztyű valóban kielégíti-e a rá vonatkozó előírásokat és ezt egy külön tanúsítványban igazolta is.


A védőkesztyűn fel kell tüntetni a gyártó vagy a forgalmazó nevét, és a gyártási idejét is. Ezek az adatok szükségesek, nemcsak a kesztyű megfelelő felhasználási területének kiválasztásához, hanem az esetleges reklamációk könnyebb intézéséhez és eldöntéséhez is. A védőkesztyűk anyagával szemben támasztott követelmény a megfelelő kopásállóság. A késvágással szembeni ellenállás vizsgálatakor a védőkesztyű tenyérrészéből kivett mintán tesztelnek, ahol a besorolás a vágási ciklusszám alapján történik. Az átlyukasztás szembeni ellenállás vizsgálatakor szintén a tenyérrészből kivett mintából használnak fel egy darabot, majd azon mérik az átlyukasztáshoz szükséges erőt. Kemencék közelében, izzó fémek feldolgozásakor jelentős mennyiségű hősugárzás következik. Bizonyos védőkesztyűknek ez ellen is védeniük kell a kezet. A vizsgálatok során a kesztyűből kivágott minta hőátadását mérik. Ez alapján számítják a hőátadási indexet és a teljesítményszintet. A termikus veszélyek ellen védő kesztyűkön a megfelelő piktogrammot, a vonatkozó szabvány számát, továbbá a védelmi szinteket jelölő 6 jegyű számot kell feltüntetni.

Vissza